ATP investerer i bæredygtig produktion af litiumbatterier til elbiler

ATP investerer 650 mio. DKK i det svenske selskab Northvolt, som skal opføre en fabrik til produktion af litiumbatterier. Fabrikken vil blive drevet af vandkraft, og visionen er at producere de mest bæredygtige elbilbatterier i verden.

ATP's investering i Northvolt skal være med til at finansiere etableringen af ”Northvolt Ett” - Europas første kæmpefabrik til bæredygtig produktion af litiumbatterier til den europæiske elbilindustri. Den samlede investering i Northvolt udgør 12 mia. DKK.

Fabrikken skal efter planen levere 16 GWh i samlet årlig batterikapacitet med forventet produktionsstart i 2021 – nok til at forsyne op mod 500.000 elbiler med batterier hvert år. En yderligere planlagt udbygning af kapaciteten vil give en samlet årlig kapacitet på 32 GWh i 2024.

”Bilindustrien er under transformation, og både udvikling og efterspørgsel af elbiler er kraftigt stigende, hvilket øger behovet for litiumbatterier tilsvarende. Med investeringen i Northvolt kan vi være med til at fremme udviklingen af en grøn bilindustri OG skabe et godt afkast til vores medlemmer – det er et match, vi godt kan lide. Desuden leverer det lokale vandkraftværk strøm til batteriproduktionen, så CO2-belastningen bliver reduceret markant,” siger Ulrik Weuder, Chef for alternative investeringer i ATP. 

En stor del af den forventede produktion er allerede solgt til nøglekunder i bilindustrien, herunder Volkswagen, som desuden er en af hovedinvestorerne i Northvolt. På nuværende tidspunkt er der aftalt levering af batterier for mere end 11 mia. EUR frem til 2030. Øvrige investorer i Northvolt tæller blandt andet BMW og Goldman Sachs.