Faktum 217 - Sparer danskerne for meget eller for lidt op?

Igennem 1990’erne blev de danske pensionsordninger udvidet, og derfor sparer de fleste danskere i dag op til pension i ATP, i en arbejdsmarkedspensionsordning eller i en individuel ordning.

I nullerne vedtog Folketinget også det såkaldte Velfærdsforlig, som sikrede, at pensionsalderen fremover følger eventuelle stigninger i levetiden. Tilsammen har de to tiltag medført, at flere sparer op til pension, og at mange kommer til at spare op i en længere periode i fremtiden.

I den sammenhæng er det i en analyse i FinansInvest (august 2023) blevet påpeget, at den højere opsparing vil føre til, at mange flere vælger at gå på pension tidligere for egne penge, og at man derfor, bør spare mindre op til pension.

I dette Faktum har vi set nærmere på fakta og konklusionerne er: a) Meget få personer sparer 12, 15 og 18 pct. op til pension år efter år gennem hele arbejdslivet, som analysen i FinansInvest antager, og derfor kommer dækningsgraden for de fleste danskere til at stige noget mindre, end man forventer i artiklen i FinansInvest; b) Selvom man forventer, at selvpensionering før folkepensionsalderen stiger i fremtiden, så forventes den samlede tilbagetrækning før folkepensionsalderen ikke at stige. C) Udfordringen for det danske pensionssystem er nærmere, at der stadig er en stor gruppe der ikke sparer ret meget op, og det skaber et freerider-problem.

Yderligere information

Michael Jørgensen

Michael Jørgensen
Analysechef

Mobil
E-mail